0
(0)

3 boyutlu baskıda kullandığımız filamentlerin kalitesi kadar saklama koşulları da baskı kalitesinde etkili. 3 boyutlu baskı ile ilgileniyorsanız muhtemelen birden fazla renk ya da türde filamenti aralıklı olarak kullanmak isteyeceksiniz. Bir dahaki kullanıma kadar kenarda tutacağınız filamentlerinizin nem çekerek baskı kalitesini olumsuz etkilememesi için alınabilecek korunma tedbirlerinden biri de onları vakumlu poşetlerde saklamak. Bu videoda esun markasının filamentleri nemden korumak için hazırladığı basit ancak işlevsel bir seti inceledim.

Set içeriğinde 10 adet vakumlu poşet, 15 adet renk değiştiren nem emici silica granül, iki adet fermuar klipsi ve bir adet pompa mevcut.

Poşetler tek tarafı gofrajlı. Yani küçük küçük birbiriyle bağlantılı odacıklar sayesinde havanın baloncuklanmaya neden olmadan tamamen tahliye edilebilmesi sağlanmak istenmiş. Sağlam hissi veren poşetler, fermuar kısmı da sıkı ve sağlam. Bu fermuar kısmının bir kaç santim altında küçük mavi bir halka ile işaretlenmiş sibop kısmı var, burayı çıkıntılı yapmadıkları için en azından el alışkanlığı kazanmadan pompayı buraya dayayarak hemen havayı tahliye etmek ilk seferde biraz zor oldu. Pompanın uç kısmı da sivri değil yayvan ve yumuşak. Siboba denk getirip hızlıca çek bırak yaparak hava boşaltımını sağlıyorsunuz. İçerideki hava boşaldıkça poşet de daralıp filamente doğru büzüldüğü için sonlara doğru pompayı kullanmak biraz zorlaştı. İçerideki havayı tamamen boşaltamadığımı sanıyorum ama ço kda gevşek kalmadı poşet. Deneme amaçlı yaptığım bu vakumlama işlemindeki filamenti yakın zamanda tekrar kullanacağım için poşetin içine setten çıkan ve nem çektikçe renk değiştiren silicalardan değil, filamentin ilk pakedinden çıkan jel poşetini atıverdim.

Ayın 13’ünde yapmıştım bu vakumlama işlemini. Bir hafta sonra yani ayın 20 sinde vakumlu poşedi kontrol ettiğimde sanki çok hafif bir gevşeme varmış gibi geldi. Belki ben ilk seferin acemiliğiyle poşetteki havayı en yüksek ölçüde tajliye edememiş olabilirim. Ancak zaten can sıkıcı ölçüde de bir hava alma durumu söz konusu değildi. Muhtemelen içine koyulan nem emici jel sayesinde bu az miktardaki havanın içerisindeki nem de filamentten uzaklaştırılmıştır.

Aslında evimdeki basit vakum makinesinin büyüklüğü içine filament makarası sığabilecek ölçüdeki vakum poşetleri için yeterli olsaydı çok daha verimli bir vakumlama olabilirdi.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Paunlamak için yıldıza tıklayın.

Ortalama Puan 0 / 5. Oy sayısı: 0

İlk oylayan siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir