Ahşap işlerine basit bir projeyle başlamak istedim. İnternette ya da instagramda gezinirken reklamlarda denk geldiğim ve Pixar masa lambası olarak tabir edilen lambalar çok hoşuma gitti, bunlardan bir tane yapmaya karar verdim. Herhangi bir yerden plan temin etmeye ya da girift çizimler ve ölçümlerle uğraşmayı gerektirmeyen, az sayıda malzemeyle kolayca yapılabilecek bir model düşündüm.
Kullanılan Ahşap Malzeme Listesi:
Şapka: 6,5x8x8x9,5 cm huş kontrplaktan kesilmiş 4 parça (4 mm kalınlığında)
Duy Kapağı: 5cm kenarlı kare, iç daire 3,5 cm çapında
İskelet:
Bacaklar: 1x2x15 cm çam çıta (2 adet)
Sırt: 1x2x16,5 cm çam çıta (1 adet)
Ayak: 1x2x6 cm çam çıta (1 adet)
Ayak tutucu: 1x2x3,5 cm
Kaide: 12 x 12 x 12 x 12 masif çam (1 Adet) (18 mm kalınlığında)
Bağlantı Malzemeleri:
4 adet imbus civata (5mm kalınlık 4 cm uzunluk)
4 adet kelebek somun
Tutkal
YAPIMI:
Başlangıçta da belirttiğim gibi herhangi bir yerden hazır plan temin etmedim, internette gördüğüm fotolardan ilham alarak kafamdan ölçüler belirleyerek çizdim.
Şapkanın kare ya da dikdörtgen yerine ikizkenar yamuk şeklinde ve kenarları birbirine geçmeli biçimde daha estetik olacağını düşündüm. Şapka için kestiğim levhaların kenarlarından 0,5 cm içeriden olacak şekilde kontrplakın et kalınlığında yani 4mmlik iki kanal açtım, bu kanallar iki kapağın alt kenarından ortaya doğu 4cm, 2 kapağın ise üst kenarından ortaya doğru 4cm uzunluğunda. Böylece bu kanallardan geçirildiği zaman kenarlar tam olarak birleşmiş oluyor.
Kaide için 1,8 mm kalınlığında ve 12 cm enindeki masif çam parçasından 12 x 12’lik bir parça kestim
Elimde bulunan 2 cm eninde ve 1 cm kalınlığındaki çıtaları 2 adeti 15cm 1 adeti 16,5 cm olacak şekilde kestim.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu parçaların uzunluğunu şapkanın büyüklüğünü, duy ve lambanın ağırlığını göz önünde bulundurarak belirlemek. Aksi takdirde lambanın dengede kalması ya da şapkayı taşıyabilmesi zorlaşacaktır.
Lambanın sırt kısmı ile şapkayı birleştirecek bir “boyun” parçası kestim. Bu parçanın amacı iskelet ve şapkayı birleştirmenin yanında şapkanın sağa sola çevrilmesini sağlayarak ışığın yönünü değiştirmeyi kolaylaştırmak. Burayı 5 cm uzunluğunda 2×2 lik bir parça olarak kestim ve bir ucuna 2 cm derinlik ve 1,2 cm genişliğinde bir oyuk açtım. Bu oyuğa “sırt” olarak adlandırdığım parça vidalanacak.
Diğer ucu da matkapla delerek yine bir imbus civatayı takarak boyun ile şapkayı birleştirmekte kullanmak üzere bir oyuk açtım
İskelete ait tüm parçaların kenarlarını ve kaideyi daha yumuşak ve estetik bir görünüm için frezeden geçirerek yuvarlattım.
Kesim ve frezeden sonra tüm parçaları güzelce zımparalayıp kıymıktan ve pürüzden arındırdım.
Dremel yardımıyla iskelet parçalarının eklem yerlerine 5 mm matkap ucu ile delikler açtım. Bu deliklerin yerini belirlerken yine denge konusunu göz önünde bulundurdum. Ayrıca kaideye de toggle switch için bir yuva oydum. Bu yuvayı kaidenin üst kısmından 6mm’lik matkap ucuyla bir delik açıp, kaidenin altından ise bu deliği et kalınlığının yarısına kadar yine matkap ucuyla bir kaç kez inerek bir oyuk şeklinde genişletmek suretiyle açtım. Bu oyuk toggle gövdesinin hacmine tam uyacak şekilde yapılmalı ki toggle oynamaksızın bu yuvaya gömülsün.
Bu oyuk göz zevkine göre kaidenin herhangi bir yerine açılarak switch yerleştirilebilir. Kaidenin arka tarafına da iskeletin “ayak” olarak nitelendirdiğim parçasının daha sağlam durabilmesi için yaklaşık 1 cm derinliğinde ve 1×2 cm ölçülerinde bir oyuk daha açtım.
Şapkanın iç kısımlarını ışığı daha iyi yansıtması için beyaz akrilik boya ile boyadım.
Sıra geldi parçaları birleştirmeye. İşte huzurlarınızda “Çekirge” 🙂