0
(0)

Laptop kullanırken ekranın göz hizasının çok altında kaldığı için çalışırken boynumda ciddi bir rahatsızlık oluşuyordu. Ekranı yükseltmek için piyasada çeşitli stantlar var, ancak elimdeki malzemelerle basit bir tane yapabileceğimi düşündüm. İlkel olsa da iş gören ve çok düşük maliyetli bir stant çıktı ortaya.

Öncelikle şunu belirteyim, bu standı yaparken mini daire testere ve elektrikli zımpara kullanmış olmam amatör heveslilerin hevesini kırmasın. Bu aletler iş süresini kısaltmakla birlikte zorunlu aletler değiller. Basit el testeresi ve kağıt zımpara ile de bu stant, hatta çok daha iyisi yapılabilir.

Kullandığım malzemeler:

13 x 35 cm masif çam (18 mm kalınlığında)

13 x 27 cm masif çam (18 mm kalınlığında)

Bunlar hali hazırda elimde bulunan tahtalardı, yani laptopumun ölçülerine göre bir ebatlama yapmadım. Stand için de önceden bir planlama yapmadan doğrudan kesime geçtim. Bunun en önemli nedeni bu güne değin defalarca stant yapmaya karar verip ölçeklendirme ve çizime erindiğim için bu basit projeyi sürekli ertelemiş olmaktı.

Acemi marangozlar için ilk tavsiye: Önce plan yapıp ölçüleri belirleyin 🙂

Zira laptopun ölçülerini göz önünde bulundursam uzun parçayı standın boyu için değil eni için, kısa parçayı ise eni için değil boyu için kullanırdım.

35 cm lik parçayı karşıt iki köşesi arasına çizdiğim köşegenden daire testere ile kestim.

İşte ilk hatalı kesim bu oldu, zira laptopu ölçsem bu kısmı standın kenarları için değil ortalarına koyacağım kirişleri yapmakta kullanırdım.

Laptopu üzerine oturtacağım kirişleri 27 cmlik parçayı 4 eşit parçaya bölerek yaptım. 4×3 = 13 mü eder diye aklınıza gelmesin, bıçak payını (1,5 mm) unutmayın.

Kenar tahtalarının eğimli olan üst kısmına, kiriş çubuklarını yerleştirmek için daire testereyle sığ kanallar açtım. Bunların sığ olmasının nedeni kirişlerin mümkün olduğunca yüksek olup ekranın da daha yükselmesi.

Geldik ahşap işlerinin en sevimsiz ancak görünümün güzelliği açısından bence olmazsa olmaz kısmına, yani zımparaya.

Özellikle ahşaptaki kıymıkların, pürüzlerin ve çeşitli yüzeysel lekelerin temizliği için titreşimli zımpara kullandım.

Elektrikli zımpara şart olmamakla birlikte işin süresini oldukça kısaltıyor ve gereksiz kol kası yapmanızın da önüne geçiyor. Tabii oldukça yüksek ve rahatsız edici olduğunu belirteyim. Komşularınız benimkiler gibi kendi gürültülerinden kimseyi duyacak halde olmayan kişiler değilse, özel bir ses izolasyonunuz yoksa, balkonda kullanım bile şikayete yol açacaktır.

Kaba zımparanın altından ince zımparayı elle yaptım. Geniş yüzeyleri kestiğim küçük bir parça ince zımparayla ahşabın suyuna gitmek suretiyle elle yaptım.

Kenarlar için kağıt zımparaları ince çubuklara yapıştırmak suretiyle yaptığım eğeleri kullandım

Son olarak üzerine koyulduğunda laptopun eğim nedeniyle stanttan kayıp gitmemesi için yaklaşık kiriş çubuğu genişliğinde ve 5 cm eninde bir parça kontrplak kesip zımparalayarak bir dayanma parçası yaptım.

Tüm bu parçaları hızlı yapıştırıcıyla birbirlerine tutturdum.

Bir diğer hata: Hızlı yapıştırıcı neredeyse anında ve oldukça sağlam bir biçimde parçaları birbirine tutturuyor, ama bu hızın bir de handikapı var, eğer parçayı ilk seferde doğru oturtamazsanız parçaya hasar vermeden çıkarıp düzeltmeniz pek mümkün değil.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Paunlamak için yıldıza tıklayın.

Ortalama Puan 0 / 5. Oy sayısı: 0

İlk oylayan siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir